رزومه چیست؟

رزومه چیست؟ 

رزومه در اصل یک کلمه فرانسوی هست (résumé) و در فارسی هم به همین اسم یا سی وی که مخفف واژه انگلیسی Curriculum Vitae هست شناخته می‌شود.

رزومه یک خلاصه‌ای از سوابق کاری و تحصیلات و مشخصات فرد است در آن نوشته شده و معمولا برای استخدام و گزینش (خصوصا در مواردی که مصاحبه‌ای وجود دارد) کاربرد دارد. یعنی فرد این چند صفحه سوابق خودش رو به جایی که تمایل دارد استخدام شود یا مثلا ادامه تحصیل بدهد، ارائه می‌دهد. رزومه مشخصات و سوابق حرفه ای شماست. هدف رزومه این است كه كارفرما با مطالعه آن (سوابق شغلی داوطلبان استخدام) متوجه شود آنها از چه مهارت‌هایی برخوردار هستند، چه تجربیاتی دارند، چه نوع كارهایی را انجام داده‌اند و از نظر علمی و عملی در چه سطحی هستند. البته یك كارفرمای دقیق می‌تواند اطلاعات بیشتری را در مورد رفتارهای كاری شما درك كند. بنابراین رزومه مهمترین وسیلۀ كاریابی یا ادامه تحصیلات شماست و هر چه آن را بهتر و حرفه‌ای‌تر تهیه كنید امكان دست یافتن به شغل دلخواهتان بیشتر می‌شود.

بخش‌های مختلف رزومه

 

۱- معرفی و بیان مشخصات داوطلب (Personal Details) 
مواردی مثل مشخصات شناسنامه‌ای، نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد یا سن، تلفن و آدرس جزء ضروریات این بخش هستند.
۲- تحصیلات و توانایی‌های علمی(Education and Qualifications)  
در این بخش مدارك تحصیلی و تحصیلات تكمیلی را عنوان می‌كنید. هدف از این اطلاعات این است كه كارفرما مطلع شود تا چه مقطعی و در چه رشته‌ای تحصیل كرده‌اید. تحصیلات تكمیلی، دوره‌های مختلف، سمینارهای مرتبط را هم باید در همین بخش ذكر كنید تا كارفرما بتواند بنیه و سطح علمی شما را برآورد كند. از پشت سر هم چیدن تعداد زیادی مدارك مرتبط و غیر مرتبط خودداری كنید. واضح است كه اگر كسی مدرك كارشناسی داشته باشد دیپلم هم دارد. همچنین لازم نیست تمام كلاس­‌هایی را كه رفته­‌اید ذكر كنید. بعضی افراد روی این بخش تاكید بسیار دارند و آن را با حداكثر جزییات می‌­نویسند. اما برای كارفرمایان آنچه مهم است این است كه شما عملاً چه می­‌توانید بكنید و تجربه عملی شما چقدر است .اگر لازم باشد می‌توانید مدارك مختلف را در ضمیمه رزومه بیاورید.
۳- توانمندی‌ها و مهارت‌ها
شامل توانایی‌های خاص گروهی یا اجتماعی، توانایی‌های کامپیوتری و نرم‌افزاری مرتبط و زبان‌هایی خارجی که شما با آن آشنا هستید و میزان سطح توانایی خود در هر یک از این موارد. ذکر کنید با چه زبان‌هایی آشنا هستید و تا چه حد؟ مثلاٌ آیا توانایی شما محدود به خواندن متون فنی یا تخصصی مربوط به شغلتان است یا تسلط به مكالمه و درك مطلب هم دارید؟ آیا می توانید یك قرارداد را به زبان مورد نظر تنظیم كنید؟ یا یك مذاكره تجاری را انجام دهید؟ چنانچه در كشوری كه به آن زبان صحبت می­‌كنند اقامت داشته‌اید مدت آن را هم ذكر كنید.
چنانچه اطلاعاتی كه در مورد آشنایی با زبانهای خارجی می‌دهید زیاد باشند می‌توانید آنها را تحت یك عنوان یا بخش جداگانه (مثلاٌ آشنایی با زبان‌های خارجی) قید كنید.
۴- سوابق شغلی (Skills and Work Experiences) 
در این بخش باید كل سوابق شغلی شما ، اعم از تمام وقت یا پاره وقت ، با ذكر نام و تلفن یا آدرس محل كار ، به اضافه تاریخ و دوره اشتغال فهرست شود.
مواردی که در این بخش باید معرفی کنید عبارتند از: عنوان فعالیت، سمت، نوع فعالیت (قراردادی، پیمانی، رسمی …)، محل کار (و یک توضیح بسیار خلاصه در صورت نیاز) و دوره زمانی کار.
هنگام فهرست کردن تجارب کاری، همیشه آخرین شغلی که در آن مشغول بوده‌اید را ابتدا بنویسید و به همین ترتیب به گذشته برگردید. این در مورد فهرست کردن سوابق تحصیلی نیز صدق می‌کند.
۵- سوابق علمی و پژوهشی (Publications) 
فهرست کارهای تحقیقاتی ، كتب و مقالاتی كه منتشر كرده و یا در كنفرانس‌ها ارائه نموده‌اید به اضافه زمان انتشار را در این بخش بیاورید. اگر چکیده مقالات را به رزومه ضمیمه نمایید بهتر است.
الف ) فعالیت های تحقیقاتی
این بخش شامل فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی انجام شده توسط شما در قالب تحقیقات و پروژه‌های علمی است. در اینجا شما موارد زیر را باید ذکر کنید:
· عنوان طرح یا فعالیت علمی
· زمان
· كارفرمای شما (کسی که کار پژوهشی به سفارش یا زیر نظر او انجام شده و می‌بایست حتی‌المقدور حقوقی باشد)
· نقش شما در پروژه (مسئول پروژه، مدیر پروژه ، مجری ، پژوهشگر، راهنما، مشاور … یا مسئول تدارکات یا خدمات)
ب) تألیفات
در این قسمت کتاب‌ها ، مقاله‌ها چاپ شده در مجلات علمی و تخصصی ، مقالات ارائه شده در کنفرانس‌ها و همایش‌های ملی و بین‌المللی و دیگر تالیفات شما نوشته می‌شود. فرمت صحیح آوردن یک مقاله در رزومه به این صورت هست:
نام نویسنده یا نویسندگان؛ “نام مقاله”، محل چاپ یا ارائه، و سال انتشار .

۶- سایر اطلاعات (Additional Information)   
گارش این قسمت ضروری نیست، اما چنان چه لازم دانستید توضیحی جانبی روی سوابق تحصیلی و شغلی خود بنویسید، می‌توانید این بخش را اضافه نمایید. یکی دیگر از موارد وضعیت نظام وظیفه است كه مشخص كردن آن برای آقایان ضروری است. اطلاعات این بخش مختصر است و شامل سال پایان خدمت یا نوع معافیت (كفالت، پزشكی،…) است.

۷- عناوین و افتخارات
در صورتی که در مقاطع مختلف تحصیلی شما موفق به کسب افتخارات علمی شدید ، می توانید آن را در این بخش ذکر نمایید . بطور مثال کسب رتبه های بالا در قبولی دانشگاه در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد ، کسب رتبه های بالا در فارغ التحصیلی در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد ، کسب افتخارات در المپیادهای علمی دانش آموزی و دانشجویی در سطح ملی و بین المللی، انجام اختراع و ثبت آن و ……  .

۸- علائق (Interests)  
در صورت تمایل می توانید فهرستی از علائق خود در زمینه های فوق برنامه مثل ورزش یا هنر را در این بخش بنویسید و احیاناً اگر سوابق حرفه‌ای در این زمینه ها نیز دارید، حتما ذكر كنید.

۹- معرف‌ها (References) 
در رزومه‌های علمی معمولا رسم هست که افرادی را بعنوان معرف فرد در انتهای رزومه با مشخصات کامل و نحوه تماس می‌آورند. شما هم می‌توانید این کار را انجام دهید. لذا نام ، رتبه ، درجه تحصیلی ، آدرس یا تلفن و كلاً اطلاعات مربوط به معرفین خود ( كه معمولا اساتید شما هستند ) را در این بخش بیاورید. این معرف‌ها می‌بایست همان معرفینی باشند كه توصیه نامه‌های شما را تكمیل نموده‌اند.

بخش بعدی وضعیت نظام وظیفه است كه مشخص كردن آن برای آقایان ضروری است. اطلاعات این بخش مختصر است و شامل سال پایان خدمت یا نوع معافیت (كفالت، پزشكی،…) است. تجارب حرفه ای مهمترین بخش از رزومه است. آنچه برای كارفرما مهم است این است كه افرادی را انتخاب كند كه از پس كار بر­می­‌آیند و می توانند برای مجموعه تحت مدیریت او مفید واقع شوند. بنابراین بسیار مهم است تجربیات برجسته خود را بصورت خلاصه و به صورتی بیان كنید كه كارفرما مایل باشد با شما ملاقات و مصاحبه كند.

انواع رزومه

عمولا رزومه ها را بر اساس کاربردی که دارند و مخاطبان آنان به گروه های مختلف تقسیم بندی می کنند. در یک تقسیم بندی ساده می توان رزومه را به سه قسمت به شرح زیر تفکیک کرد:

 

 

رزومه‌ دانشگاهی‌ و‌ تحصیلی

برای ارتقای سطح دانش و اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر استفاده می شود. قالب این گونه رزومه ها معمولا ساده است و بیشتر توضیحی درباره مقاطع تحصیلی، محل فارغ التحصیلی، مهارت ها و عناوین مختلف در آزمونها، المپیادها و موفقیتهای کسب شده در سطح منطقه، استان، کشور و یا بین المللی را داراست.

 

برخی از دانشگاهها مقاله ای مبنی بر شرح مشخصات دانشجو درخواست می نمایند. بهتر است برای تهیه مطالب آن وقت کافی صرف نموده و پیش نویسی از آن را با مشاور خود مطرح کنید.  این فرم باید همراه با فرم درخواست ثبت نام ارسال گردد.

 

رزومه را خودتان تهیه کنید و ختما به محتوی هر آنچه نوشته اید تسلط داشته باشید تا در صورت مصاحبه داشتن از متن آن بی اطلاع نباشید که این خود اشتباهی فاحش است.

 

رزومه شامل بخشهای زیر می باشد:

۱- مشخصات شخصی

۲- سوابق تحصیلی سال به سال به تفکیک

۳- دوره های آموزشی گذرانده شده تا کنون

۴- عضویت در انجمن های مختلف علمی و آموزشی

۵- دوره های علمی گذرانده شده آکادمیک

۵- مهارت ها شامل دوره های زبان و كامپیوتر و غیره

۶- سوابق شغلی در زمینه رشته ی تحصیلی

۷- درخواست در رابطه با رشته مورد علاقه

۸- چگونگی آشنایی با رشته مورد علاقه

۹- هدف از ادامه تحصیل در این رشته

۱۰- نام و تاریخ و امضاء

 

 

نمونه رزومه:

CURRICULUM VITAE

PERSONAL INFORMATION:

Name : Masoumeh

Family name : Pirad

Sex :  female

Place and date of birth : TEHRAN 1989/04/22

Country of residence :   Iran

Marital Status :    Single

First language :  Persian

Address: Unit 2, No 2,West Eram st,Ferdos Av,Tehran

TEL 009821-4446-2644

EMAIL :

EDUCATION:

Academic Degree(s) already held:  Diploma

B.S in Computer

Relevant Courses:

Training course on Network+  Location: Tehran Institute of Technology Date: 2009

Training course on Windows xp professional  Location: Tehran Institute of Technology      Date:2010

Training course on Winows server 2003    Location: Tehran Institute of Technology      Date:2010

WORK EXPERIENCES:

Since March 2011 up to now (Full time position; 46 Hours per week)

Duties and Responsibilities:

۱٫Computer operator

۲٫Responsible for software bugs and hardware

SKILLS:

Computer:  Microsoft Word, PowerPoint, Internet Research, Adobe  PhotoShop, Adobe premier,3D MAX, Auto cad

Language: Fluent in English

INTEREST:

Computer

Information Technology

OBJECTION:

REQUESTED COURSE:

According to my background and interest, I intend to continue my study in Post graduate course in information technology.

Thank you in advance

With best regards

رزومه‌ شغلی و کاری 

رزومه های شغلی از پراستفاده ترین رزومه ها می باشد زیرا هر کسی بالاخره روزی نیاز به شغل داشته و در بسیاری از مواقع باید برای استخدام، اقدام به تهیه یک رزومه نماید. دربخش اول این نوع رزومه ها توضیحات و اطلاعات شخصی فرد جویای کار درج میشود، بخش دوم معمولا درباره اطلاعات تحصیلی و سوابق علمی فرد است. معمولا آخرین مدارک و گواهینامه های معتبر دانشگاهی در این قسمت نوشته می شوند.

 

اما مهم ترین بخش این نوع رزومه، بخش سوم و توصیف سوابق شغلی است. با در نظر گرفتن پست ها، رتبه ها و  سال دریافت حكمهای مختلف شغلی، باید براساس هرسال، نام شرکت، محل و سمت خود را ذکر کنید. در واقع شناسنامه و سوابق کاری شما در این بخش مشخص خواهد شد. به یاد داشته باشید، این بخش بسیار حساس است و  می تواند سرنوشت کاری شما را تغییر دهد. بنابراین سوابق خود را بنویسید و از حاشیه پردازی خودداری کنید. در بخش آخر نیز معمولا مهارت ها و گواهینامه های مختلف در سایر زمینه ها نوشته میشود. هر شخصی براساس علایق خویش در دوران تحصیل آموزش ها و مهارت های مختلفی را میگذراند؛ بنابراین اگر مهارتی دارید، می توانید این قسمت را نیز پرکنید.

 

یك رزومه كامل، جذاب وخواندنی نقش مهمی درفرآیند كاریابی شما دارد وشانس استخدام‌تان را بالا می‌برد و موفقیت شغلی بهتری دراختیارتان قرار می‌دهد. رقابت داوطلبان استخدام در این بخش، یعنی در فرآیند آماده‌سازی رزومه شغلی یا تحصیلی تنگ‌تر می‌شود ودر همین بخش است كه بسیاری از افراد، فرصت ارتقا و راهیابی به مراحل دیگر استخدام، یعنی مصاحبه حضوری را می‌یابند.

ذكر سوابق كاری و علمی در حقیقت مانند نماینده یا جانشینی از جانب شماست كه می‌تواند در هر زمان، چه قبل و چه بعد از مصاحبه، معرف شما در نزد كارفرمایتان باشد. رزومه به مصاحبه‌كنندگان یا متصدیان استخدام كمك می‌كند كه پرسش‌‌های بهتری هنگام مصاحبه با شما در نظر بگیرند یا دقیقا بدانند از شما چه چیزی بپرسند.

رزومه به آنها می‌گوید شما در گذشته چه كارها و فعالیت‌هایی داشته‌اید و یا در حال حاضر چه قابلیت‌هایی دارید و آرمان‌های حرفه‌ای‌تان چیست.

بی‌شك مهم‌ترین كاركرد یك رزومه خوب، رساندن شما به مرحله مصاحبه است و از همین روست وقتی را كه برای نوشتن یك رزومه صرف می‌كنید به اندازه همان زمانی كه برای انجام یك مصاحبه حضوری در نظر گرفته‌اید اهمیت می‌یابد.

باید به نوشتن رزومه به مثابه یادگیری یك مهارت مهم در زندگی نگاه كرد؛ چرا كه این مهارت در موقعیت‌های حرفه‌ای مختلف زندگی‌تان كارآیی خواهد داشت. امكان تنظیم فهرست‌وار قابلیت‌ها یا دستاوردهایتان مطابق با نیازهای دیگران، یك امتیاز بزرگ حرفه‌ای است و چه بسا بتوانید با این كار، چنین امتیازی را به نسل پس از خود هدیه دهید.

حتی اگر شغل خود را عوض نكنید و نزدیك كارفرما بمانید، نوشتن رزومه‌های به روز، به شما امكان ارتقای شغلی، دریافت پاداش یا موفقیت‌های حرفه‌ای بیشتری خواهد داد. در این شماره و شماره بعد، شما را در نوشتن رزومه یاری خواهیم داد.

 

برای نوشتن یك رزومه خوب وكامل، نیازی نیست كه یك نویسنده حرفه‌ای یا یك تاجر متمول یا یك فارغ‌التحصیل نخبه باشید. تنها چیزی كه نیاز دارید تفكر منطقی و به خاطر سپردن نكات زیر است:

 

حقیقت را بنویسید وبا دیگران صادق باشید.

تعارف را كنار بگذارید چرا كه حذف یا اجتناب هر یك از سوابق گذشته‌تان، كاری غیر اخلاقی است.

علاوه بر این، كارفرمایان براحتی می‌توانند در مورد هر یك از اطلاعات اساسی رزومه شما همچون نام و نام‌خانوادگی، تاریخ استخدام‌های قبلی، حقوق، تحصیلات ومدرك علمی‌تان تحقیق كنند و در چنین صورتی حتی در صورت استخدام، امنیت شغلی لازم را نخواهید داشت.

بسیاری از كارفرمایان حتی پس از گذشت سال‌ها از استخدام یك فرد، در صورت پی بردن به یك دروغ یا اطلاعات نادرست در رزومه یا خلاصه سوابق كاری او، وی را اخراج می‌كنند.

به یاد داشته باشید كه رزومه و هر گونه اطلاعات قید شده در آن به بخشی از فایل شخصی دائمی‌تان مبدل می‌شود. در نوشتن رزومه، خلاق باشید و لحنی را به كار گیرید كه خواننده را مجاب و متقاعد كند؛ اما دروغ یا ادعاهای بی‌اساس را هرگز وارد رزومه خود نكنید.

 

رزومه جایی برای ابراز تواضع و فروتنی نیست

كارفرمایان از شما انتظار دارند در رزومه خود به اطلاعات و سوابق مختلف اشاره كنید و به عبارت دیگر، گذشته حرفه‌ای خود را برای آنها تداعی بخشید. برای آنها درخصوص مهارت‌ها و توانایی‌ها، خصوصیات اخلاقی و رفتاری یا تجارب گذشته‌تان كه در ارتباط با نیاز آنهاست بنویسید.

آنها از شما نمی‌خواهند چیزی را پنهان كنید یا در عرصه حرفه‌ای از ابراز وجود خودداری كنید. شما در حقیقت با دادن اطلاعات صحیح و ارائه گلچینی از خصوصیات مثبت‌تان به آنها این امكان را می‌دهید كه توانایی‌ها و استعدادهای منحصر به فردتان را كشف كنند.

در نوشتن این قسمت از رزومه، گذشته‌تان را مرور كنید و اگر چیز زیادی به خاطر نمی‌آورید و نمی‌دانید چه دستاورد یا خصوصیت مثبتی دارید، به این فكر كنید كه فردی كه به شما نزدیك است و خیلی دوستتان دارد، چه حرفی برای گفتن درباره شما دارد؟ پدر، مادر، خواهر یا دوست صمیمی‌تان چطور؟

 

آینده‌نگر باشید

در نوشتن رزومه این اصل را از یاد نبرید و به خاطر داشته باشید یك رزومه موفق و خوب بر آینده شما متمركز است و باید به ساختن آینده‌ای بهتر برای شما كمك كند و نه این‌كه فقط به گذشته‌تان اشاره كند. همین دلیل آینده‌نگری یا تصوری كه از آینده شغلی خود دارید، نقش مهمی در نوشتن رزومه شما دارد.

 

گام اول: تصور آینده‌

به این فكر كنید كه رزومه شما قرار است چه آینده‌ای برایتان رقم بزند؟ قرار است با آن پستی در یك شركت تجاری بیابید و با ظاهری آراسته هر روز سر كار حاضر شوید یا قرار است به عنوان متخصص یك فن در مكانی مشغول به كار شوید كه مسوولیت‌های حساسی را بر دوشتان خواهد گذاشت؟ كار كردن در هر شغلی، آینده‌های متفاوتی رقم خواهد زد و به رزومه‌های متفاوتی نیاز خواهد داشت. بسیاری هم درباره شغل خود و آینده‌ای كه برایشان رقم خواهد خورد، مطمئن نیستند و اگر شما جزو این دسته افراد هستید از خود بپرسید:

 

رویاها و آرزوهای حرفه‌ای‌تان چیست و چه آرمانی را در عرصه شغلی برای خود دنبال می‌كنید؟

انجام چه كاری بیشترین رضایت را به شما می‌دهد؟

آیا می‌توانید ۱۰ شغل را نام ببرید كه همواره آرزوی انجام آنها را داشته‌اید‌؟

حداقل به ۵ كار اشاره كنید كه در انجام آنها مهارت دارید.

حتی اگر پولی به شما داده نمی‌شد، حاضر بودید چه كاری انجام دهید ؟

 

بسیاری از مردم دوست دارند در محیط كار خود با مردم در ارتباط باشند و اگر علاقه‌مند هستید اهمیت پاسخ به این پرسش‌ها در این است كه بتوانید در رزومه خود با صراحت و وضوح بیشتری به آرمان‌های حرفه‌ای خود و مطالباتتان اشاره كنید و تصویر كامل‌تری از خود به خواننده رزومه بدهید.

به یاد داشته باشید با شناخت بهتر خودتان قادر خواهید بود به كارفرمای آینده‌تان كمك كنید كه با استفاده از این رزومه و در مرحله بعد، مصاحبه، به شناخت بهتری از شما دست یابد. به نمونه‌ها و مثال‌های زیر برای درك بهتری از خودتان توجه كنید.

 

از یك روابط عمومی قوی برخوردارم، چون می‌توانم:

منظور خود را به طور واضح بیان كنم.

براحتی با غریبه‌ها ارتباط برقرار كنم.

دیگران را نسبت به دیدگاهم مجاب كنم.

شنونده خوبی هستم.

دستورات مكتوب را خوب اجرا می‌كنم.

اگر در كار خرید وفروش باشم با معامله دو طرفه یا چانه زدن، به توافق با دیگران می‌رسم.

من در كارهای گروهی موفق هستم، چون:

با همه جور آدم كنار می‌آیم.

نسبت به عقیده خود تعصب ندارم وعقاید دیگران را هم می‌پذیرم.

وفادار هستم و به دیگران اعتماد می‌كنم.

در شرایط دشوار انعطاف پذیرم وآماده پذیرش تغییرات هستم.

به آنچه قول می‌دهم عمل می‌كنم.

همیشه سهم خودم را در كار انجام می‌دهم و به این ترتیب، همیشه از هم گروهی‌ها و یا زیردستان حمایت می‌كنم.

 

در حل مشكلات مهارت دارم، چون:

مشكلات را قبل از بحرانی شدن تشخیص می‌دهم.

به مشكلات از زوایای مختلف نگاه می‌كنم.

از اشتباه‌های خود درس می‌گیرم.

مشكلاتم را تا حد توان بتنهایی حل می‌كنم.

از راه‌حل‌های جدید استفاده می‌كنم.

 

در سازماندهی مسائل تبحر دارم چون:

قدرت برنامه‌ریزی بالایی دارم و می‌توانم كارهایم را طوری برنامه‌ریزی كنم كه مهم‌ترین آنها، اول انجام شود.

در آن واحد، قادر به انجام بیش از یك كار هستم.

می‌توانم مردم را سازماندهی كنم و از عهده امورمتفاوت بر‌آیم.

 

انعطاف پذیری خوبی دارم چون:

از ایده‌های جدید استقبال می‌كنم.

در یادگیری چیزهای جدید سرعت عمل دارم.

می‌توانم خود را با تغییر و تحولات هماهنگ كنم و وفق دهم.

از انجام كارها به شیوه‌های مختلف و نامتعارف بیمی ندارم.

 

 

 

رزومه‌ مدیریتی

گاهی اوقات شما به عنوان یک مدیر درخواست کار در یک شرکت یا سازمان را دارا می باشید. در این حالت احتمالا شما دارای سوابق طولانی کار و حتی مدیریت در صنعت مربوطه یا شرکت های مشابه می باشید و بنابراین سوابق و پستهای اجرایی در این گونه رزومه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برخلاف رزومه های دانشگاهی و کاری در این قسمت افراد برحسب مسئولیتهای پیشین، کارکردهای اجرایی و حضور در فعالیت های مختلف از طرف کارفرما (استخدام کننده) سنجیده می شوند.

 

برای کسانی که به دنبال مشاغل و پست های سطح بالاتر می باشند و در سطح مدیریت کار می کنند علاوه بر تحصیالت دانشگاهی، توانمندی های فردی و مسئولیت اجرای پروژه های بزرگ، ضامن کسب پستهای عالی برای ایشان است. در رزومه های مدیریتی سوابق کاری، پست ها و نام شرکتها و سازمان هایی که قبلا مدیریت آنجا یا بخشی از آنجا را بر عهده داشته اید از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بخش زیادی از رزومه را به خود اختصاص میدهند.

 

 

 

 

نكات مهم برای نگارش یک رزومه مؤثر:

۱- ظاهر رزومه باید تمیز و مرتب باشد و نیز بدون غلط املایی یا نگارشی
متن خود را با دقت بخوانید و آن را از لحاظ گرامر و تایپ بررسی کنید. در صورت امکان از شخص دیگری بخواهید که رزومه شما را از نظر املائی و مفهومی بررسی نماید. کوچکترین اشتباه ممکن است موجب بی‌ارزش شدن رزومه شود. از كاغذ خوب استفاده كنید.بهتر است رزومه را در یک روی  كاغذ A4  تنظیم نمایید. رزومه را تایپ كرده و پرینت كنید یا از فتوكپی‌های با كیفیت استفاده كنید. در مورد نگارش انگلیسی، حتماً درباره متن رزومه با یك مترجم و یا كسی كه انگلیسی ادبی را به خوبی می داند مشورت كنید.

 

۲- از دادن توضیحات مفصل بپرهیزید – اطلاعات را خلاصه کنید
رزومه باید مختصر و مفید باشد. اگر لازم است مدارك یا مستنداتی ارائه دهید آنها را به رزومه پیوست كنید. وقتی که رزومه شما از چهار یا چنج صفحه بیشتر می‌شود، محدودیت‌هایی برای مطالعه آن از نظر صرف زمان ایجاد می‌شود. بنابراین همواره توصیه می‌شود که رزومه خود را در حداکثر در پنج صفحه تهیه کنید.
در مورد رزومه‌های شغلی؛ به طور متوسط هر کارفرما به مدت ۳۰ ثانیه روی هر رزومه وقت می‌گذارد. کارفرمایان غالبا بیشتر به تجربه های موفق کاری شما در گذشته اهمیت می‌‌دهند تا تحصیلات متنوع و اطلاعات گوناگون ، به همین دلیل مهمترین تجربیات خود را در ابتدای رزومه قرار دهید مانند قابلیت‌ها، توانائی‌ها و تجربیات و حتی تحصیلات که همگی به نوعی با هم در ارتباطند.
۳- سعی كنید خود را بجای كارفرما بگذارید
اگر شما می خواستید كسی را استخدام كنید به چه نكاتی توجه می‌كردید؟
۴- هدف و منظور خود را به طور مشخص شرح دهید
به طور کلی، مشخص بودن هدف و منظور ، کمک شایانی به مهم جلوه دادن صحبت‌های شما در رزومه می‌کند . هدف شما به طور خلاصه توانایی‌هایتان را بیان می‌کند و به قدرت و نیرویتان در کار اهمیت می‌بخشد. هدف شما از نوشتن رزومه این است كه كارفرما مایل باشد با شما مصاحبه كند. در مصاحبه است كه باید او را قانع كنید شما فرد مناسبی برای تصدی شغل مورد نظر هستید. پس برای ارائه یك رزومۀ تمیز و مرتب و مفید تلاش كنید و به اندازه كافی وقت صرف كنید.
۵- مثبت بنویسید
تمام نکات منفی و یا بیان غیر مثبت را از رزومه خود حذف کنید و به یاد داشته باشید که هر چه بیشتر توانایی‌ها و نکات مثبت در مورد خود را عرضه کنید، موفق‌تر خواهید بود.

۶- به توانایی‌ها و نقاط قوت خود اهمیت بدهید
رزومه خود را بر طبق قابلیت‌ها و توانایی‌ها درجه‌بندی کنید و استعدادهای خود را به طور خلاصه و مفید و با رعایت حق تقدم بیان کنید. به توانایی‌ها و استعدادهای شخصی خود اهمیت دهید و خود را در بهترین وضعیت توصیف کنید. این گونه وانمود کنید که توانایی‌ها ، واقعیتی در شما هستند.
۷- واقع بین باشید
نه از خودتان تعریف كنید و نه شكسته نفسی كنید. آنچه را كه قادر به انجام آن هستید بیان كنید نه بیشتر و نه كمتر.

۸- از کلمات کلیدی بهره ببرید
سعی کنید از کلمات کلیدی مشخصی برای بیان تواناییها و تجربیاتتان استفاده کنید، مانند مدیریت حسابداری، عرضه محصولات ، ویژوال بیسیک، اکسل، پردازش داده‌ها، طراحی گرافیک و روش‌های تبلیغات حرفه‌ای.
۹- از کلمات تایید برانگیز بهره ببرید
خود را فعال و پر جنب و جوش، با کمال، با هوش و به عنوان کسی که در هر کمک و همکاری سهمی دارد توصیف کنید. این گونه به نظر کارفرما از هر جهت مفید جلوه‌گر می‌شوید.
۱۰- از آوردن ضمایر شخصی و انعکاسی مثل «من» در رزومه پرهیز کنید
۱۱- در مورد حقوق خود در رزومه مطلبی را بیان نکنید.
هرگز نوع و میزان حقوق مورد نظر خود را در رزومه تان مشخص نکنید.
۱۲- از مطرح نمودن برخی مسائل شخصی پرهیز کنید
هرگز در مورد اطلاعات شخصی و خصوصی مثل عقیده و مذهب ، احزاب سیاسی مورد علاقه ، روزنامه‌ها و مجلات مورد علاقه ، مال ثروت خود موردی را ذکر نکنید یا حتی نظرات شخصی خود را نیز مطرح نکنید. همچنین از شوخی و مزاح و به‌کاربردن کلمات مبتذل پرهیز کنید.
۱۳- رزومه را خودتان بنویسید
رزومه‌ای بنویسید که منعکس کننده فکر ، توانایی و قابلیت‌های شما باشد. سعی کنید رزومه را با فکر و دست خودتان بنویسید. اگر اولین رزومه‌تان را شخصا بنویسید بسیار مهم است و به زودی حرفه‌ای هم خواهید شد.
۱۴- ویژگی‌های شخصی وابسته به شغل خود را اعلام کنید
اگر تصمیم دارید که خصیصه‌های شخصی خود را در رزومه قرار دهید مانند “مسئولیت پذیری” یا “قابلیت اطمینان” ،”برنامه ریزی دقیق در کار” و … فقط سعی کنید تمامی آنها وابسته به نوع شغل مورد نظر باشند.
۱۵- صادق و راستگو باشید
دروغ گفتن و گزافه‌گویی و مبالغه در مورد توانایی‌ها، همیشه خطری جدی است که به خود شما باز می‌گردد.
۱۶- مهارت در ارتباط نوشتاری داشته باشید

یکی از مهارت‌های اساسی زندگی پس از فراغت از تحصیل ، ارتباط نوشتاری است که آن را باید به خوبی فرا بگیرید.

 

۱۷- از الگوهای خوب استفاده کنید

نوشتن یک درخواست کار خوب، قسمت مهمی از پیدا کردن یک شغل است. سعی کنید الگوی خوبی به عنوان قالب تهیه درخواست کار بیابید و آن را طبق نیاز خود اصلاح کنید.
۱۸- ظاهر فرم‌ها و درخواست‌باید زیبا باشد

قبل از تهیه رزومه نمونه های آن را در اینترنت سرچ نموده و ببینید

 

۱۹- از امکانات نرم‌افزارهای رایانه‌ای حتما استفاده کنید.

از امکانات نرم افزاری ورد و پاور پوینت نیز می توانید استفاده کنید و طراحی کنید

 

۲۰- کپی از رزومه تهیه کنید

از درخواست‌های کاری که برای سازمان‌های مختلف ارسال می‌کنید، حتما یک کپی تهیه و پییش خود نگهداری کنید. این کپی زمانی که برای مصاحبه فراخوانده می‌شوید، می‌تواند به شما کمک کند. آن را حتما قبل از مصاحبه بررسی و پاسخ‌های خود را مرور کنید. بسیاری از سولات مصاحبه از متن همین درخواست کار استخراج می‌شود.
۲۱- از عکسهای اداری و بهترین عکس خود در رزومه استفاده کنید

ارتباط چهره به چهره در زندگی اهمیت خاصی دارد. اگر بتوانید افراد دیگر را قانع کنید، در ارتباط رودررو پیروز شده‌اید و یافتن یک شغل مناسب به یک مصاحبه خوب، ایجاد ارتباط چهره به چهره و نهایتا توانایی قانع کردن کارفرما بستگی دارد و قدم اول پیوست کردن عکس خوب با زمینه روشن و لباس رنگ روشن است و با تمرین و آزمایش و خطا می‌توانید این مهارت‌ها را بیاموزید.

 

۲۲- بهترین توضیح را بطور مختصر در رابطه با توانایی هایتان بدهید

بعضی اوقات در مصاحبه‌ها از مصاحبه شونده خواسته می‌شود که کمی درباره خودش صحبت کند. پاسخگویی به سوالات باز شبیه این مشکل‌تر از پاسخگویی به سوالات مستقیم است. تمرین کنید که بتوانید در حد ۳ دقیقه توضیحی کوتاه درباره گذشته و تحصیلات خود ارائه کنید.
۲۳- چرا باید رزومه شما را بپذیرند؟

برای سوالی شبیه اینکه «چرا ما باید شما را بپذیریم» که این روزها به نوعی در مصاحبه‌های استخدامی پرسیده می‌شوند، پاسخ مناسبی بیابید و در رزومه بنویسید.

 

۲۴- توانایی شماست که شاخص است نه مدرک تحصیلی شما

فرصت‌های شغلی، رفتارهای اجتماعی مناسبی از خود بروز دهید. کارفرماها فقط به خاطر مدرک دانشگاهی شما را استخدام نمی‌کنند.

 

۲۵- فرصت های کوتاهی ا برای کسب مهارت داشته اید را بنویسید

شغل تمام‌وقت نداشته اید و پاهر وقت اگر فعال کرده اید در این رابطه توضیح دهید و درستکاری خود را نشان دهید که موجب یافتن شغلی تمام وقت خواهد شد.

 

۲۶- از فرمت مناسب استفاده کنید.

شما برای این که بتوانید موفقیت ها و شایستگی های خود را برجسته کنید تا افراد رزومه شما را بررسی کنند، می توانید از فرمت مناسب رزومه استفاده کنید. بر اساس این فرمت، با نگارش یک پاراگراف مختصر و مفید نقش ها و مسئولیت ها و سوابق برجسته خود را بنویسید و با علائم بولت آنها را تیتر کنید. دقت کنید که اشتباه املایی و جملات مبهمی در نگارش آنها نداشته باشید. قسمت های مختلف ویژگی ها و شایستگی های خود را بخش بندی کنید. به عنوان مثال می توانید گواهی نامه های حرفه ای خود را از افتخارات جدا کنید.

 

۲۷- بخش های رزومه را از همدیگر تفکیک کنید.

گزینه های بولد و ایتالیک (ابزارهای نرم افزار Word) باعث می شود که توجه خواننده به قسمت های مهم رزومه شما جلب شده و مرور بخش های مختلف نیز برای بررسی کننده رزومه نیز راحتتر گردد. برای مثال، اگر تجربه کاری شما پنج مورد را شامل می شود و در شرکت های مختلفی مشغول کار بوده اید، با استفاده از این علائم مشخص کلمات کلیدی را مشخص کنید. این کار کمک می کند که از فضای صفحه رزومه خود به خوبی استفاده کنید. به خاطر داشته باشید تنها در صورتی رزومه یک صفحه ای بنویسید که اخیرا فارغ التحصیل شده اید یا تجربه کاری زیادی ندارد. معمولا رزومه های خوب شامل دو الی سه صفحه و با جزییات کامل هستند.

 

۲۸- از اعداد و نشانه ها استفاده کنید.

سعی کنید از کلمه های کوتاه و از ارقام به جای حروف آن استفاده کنید. استفاده کردن از اعداد باعث جلب توجه بیشتر رزومه می شود. اگر در صنعتی و حرفه ای مشغول هستید که کلمه اختصار آن متداول شده است، سعی کنید از این کلمات استفاده کنید.

 

۲۹- از به کار بردن شکل، لوگو و گرافیک های خاص اجتناب کنید.

امروزه بسیاری از رزومه ها به صورت نسخه های الکترونیک هستند. هر چه فایل شما طراحی ساده و منظمی داشته باشد، برای خواننده آن نیز خسته کننده نخواهد بود. بنابراین سعی کنید که از شکل های گرافیکی و لوگو در صورتی که لزومی ندارد، استفاده نکنید. نگارش محتوا بسیار مهم است، سعی کنید که از کلمات جدید و غیر تکراری از رزومه های دیگران بنویسید. همچنین از فونت های ساده و متدوال استفاده کنید.

 

۳۰- رزومه مناسب با صنعت و حرفه خود بنویسید.

فرمت و سبک نگارش رزومه شما باید متناسب با حرفه شما باشد. برای مثال وقتی می خواهید برای شغلی مانند دستیار حسابدار یا کارشناس مالی درخواست شغلی کنید، رزمه شما باید با رزومه شخصی که برای شغلی مانند طراحی وب سایت و فروش است، متفاوت باشد. بنابراین از کلمات مربوط به حرفه و صنعت خودتان استفاده کنید.

 

۳۱- ابتدا تحقیقات خود را انجام دهید

قبل از این که شروع به نوشتن کنید، در مورد شرکت و شغل خاصی که می خواهید، اطلاعات بیشتری کسب کنید. به وب سایت شرکت، توییتر های مدیران و پروفایل لینکداین کارکنان آن مراجعه کنید. لیس می گوید، فراتر از خواندن شرح شغل نوشته شده تحقیق کنید. از چالش هایی که شرکت با آن مواجه شده باخبر شوید و از این که نقش شما چطور می تواند به حل این مسائل کمک کند، بیشتر بدانید. شناخت بهتر شرکت این امکان را به شما می دهد که در مورد بهترین لحن برای نوشتن کاور لتر تصمیم بگیرید. در مورد فرهنگ سازمانی شرکتی که برای آن درخواست ارسال می کنید، خوب فکر کنید. اگر در  دسته شرکت های خلاق مانند کارگاه طراحی قرار می گیرد، ممکن است ریسک بیشتری کنید، اما اگر مانند بانک سازمان محافظه کاری بود، ممکن است از ریسک کردن بازگردید.

 

۳۲- قوی شروع کنید

بسیاری از افراد معمولا کاور لتر خود را به این شکل می نویسند، من برای شغل ایکس(X) درخواست می دهم که در تبلیغات وای (Y) آن را دیده ام. لیس می گوید نوشتن چنین متنی وقت تلف کردن است. در عوض، با جملات قوی تری شروع کنید. کلیکمن   می گوید کاور را با سطرهای جذابی که دلیل هیجان داشتن این شغل و مناسب بودن آن را توضیح دهد، آغاز کنید. برای مثال ممکن است شما این طور بنویسید« من به صورت حرفه ای با تجربه ۱۵ ساله در زمینه جمع آوری کمک مالی به محیط زیست فعالیت می کنم و بسیار علاقه مند هستم تا تخصص و انگیزه خود را با تیم در حال توسعه و رشد شما تسهیم کنم.» احتمال این وجود دارد که مدیر جذب یا استخدام قطعه ای از متن را بخواند، در نتیجه شما می توانید توجه او را جلب کنید. اما سعی نکنید که بیش از حد لوث شود. جان لیس می گوید، شوخی در متن ممکن است باعث کنار گذاشته شدن شما شده و یا این حس برداشت شود که خودتان را بیش از حد تحویل می گیرید. از شعارهای کلیشه ای بپرهیزید. مستقیم و به صورت پویا به سراغ اصل مطلب بروید، مانند «قبل از این که بیشتر در مورد من بخوانید، اجازه بدهید توجه شما را به دلایلی که ممکن است شما من را برای جذب در نظر بگیرید، اشاره کنم….»

اگر شما ارتباط شخصی با شرکت و یا فردی که در آنجا مشغول به فعالیت است دارید، در جمله های اول و یا دوم به آن اشاره کنید. همچنین همیشه در جمله به شخص مورد نظر به طور مستقیم اشاره کنید. کلیکمن می گوید، با وجود شبکه های اجتماعی دیگر بهانه ای برای پیدا کردن نام مدیر نمی ماند.

 

۳۳- به ارزش وجودی تان تاکید کنید

مدیران جذب به دنبال کسانی هستند که به آن ها در حل مسائل کمک کند. بر اساس تحقیقاتی که قبلا انجام داده اید، نشان دهید که شرکت چه فعالیتی دارد و برخی از چالش های پیش روی آن را می دانید. نیازی نیست این موارد به صورت جزئی باشد اما ممکن است به روندی که بر صنعت تاثیر گذاشته، اشاره کنید. شاید این طور بنویسید «بسیاری از شرکت های فعال در حوزه بهداشت و سلامتی با تغییر قوانینی که به توانایی آنها در تهیه مواد با کیفیت تاثیر می گذارد، دست و پنجه نرم می کنند». سپس به تجربه خودتان اشاره کنید که می توانید به این نیازها پاسخ دهید؛ ممکن است توضیح دهید که چطور مساله مشابهی را در گذشته حل کرده اید و یا بخواهید موفقیت مرتبطی را به اشتراک بگذارید.

 

۳۴- شور و شوق خود را در متن منتقل کنید

به طور شفاف توضیح دهید که چرا این موقعیت شغلی را درخواست می کنید. کلیکمن می گوید در اقتصاد امروز، بسیاری از افراد مهارت های خوبی دارند، در نتیجه کارفرمایان فردی را می خواهند که واقعا آن کار را می خواهند. لیس می افزاید «اشتیاق نوع شخصیت شما را به طرف مقابل منتقل می کند.» او توصیه می کند که جملات مشابه «من عاشق کار کردن برای این شرکت هستم و چه کسی مشتاق نیست؟ شما در صنعت پیشتاز هستید و استاندارهایی را بنا می کنید که دیگران از شما پیروی می کنند» بنویسید. کلیکمن می گوید اگر هیجانی نسبت به جنبه های شرکت و یا نقش مورد نظر ندارید، درخواستی انجام ندهید. فرستادن ۱۰۰ رزومه تلف کردن زمان است. ده شرکتی را پیدا کنید که واقعا می خواهید کار کنید و از عمق وجود و قلب تان آنها را بخواهید. همچنین از حجم زیادی از جمله های ستایش و تمجید و یا بدون مفهوم پرهیز کنید. اصل و موثق بودن نوشته ها نکته حیاتی به شمار می رود. او هشدار می دهد که شما دوست ندارید که مانند نوجوانی  ذوق زده به نظر برسید. حرفه ای و باتجربه رفتار کنید. لیس اشاره می کند که در برخی از صنایع مانند مد یا فناوری، بسیار مناسب است که بگویید محصولات و خدمات شرکت را تا چه اندازه ای دوست دارید. بهترین روش این است که از همان زبانی استفاده کنید که مدیر دوست دارد با یکی از مشتریان صحبت کند.

 

۳۵- مختصر بنویسید

توصیه های زیادی شده است که کاور لتر شما به اندازه یک صفحه باشد. اما کلیکمن و لیس می گویند حتی کوتاه تر از آن نیز بهتر است. لیس می گوید، بسیاری از کاور لترهایی که من مشاهده می کنم بیش از یک صفحه هستند. باید خلاصه تر از یک صفحه باشد تا فرد بتواند در یک نگاه آن را مرور کند. شما باید با لحاظ کردن همه موارد به جزئیات آن نیز اشاره کنید.

 

۳۶- کاورلتر برای رزومه را تهیه کنید

هیچ کسی جست و جوی شغل را دوست ندارد. گشت زنی در بردهای شغلی، جذاب ساختن رزومه تان و آماده شدن برای مصاحبه های سخت و خسته کننده هیچ کدام از این موارد جذاب نیست. اما شاید یکی از چالش برانگیزترین این فرآیندها، نوشتن کاور لتر  موثر است. توصیه های متناقض زیادی نسبت به این مساله شده، و دشوار است بدانید که از کجا باید شروع کنید. در واقع، در عصر ارتباطات دیجیتال، شاید سوال بسیاری از افراد این باشد که آیا دیگر به کاور لتر نیاز دارید یا خیر.

 

۳۷- با کارشناسان مشورت کنید

پاسخ این سوال مثبت است، نفرستادن کاور لتر نشانه تنبلی  است. این مسئله شبیه این است که در رزومه شما اشتباه دستوری و املایی باشد. جودی کلیکمن (Jody Clickman) از صاحب نظران ارتباطات و نویسنده کتاب در شغل عالی باشید (Great on the Jobb) می گوید، شما فقط این کار را انجام نمی دهید. جان لیس (John Lees) استراتژیست شغلی و نویسنده کتاب رزومه های بی رقیب (Knockout CV)  با این موضوع موافق است. جان لیس توضیح می دهد اگر حتی از هر دو کاور لتر ارسال شده یکی خوانده شود، ۵۰ درصد این شانس را دارید که یکی از آنها به شما کمک کند. کلیکمن می افزاید این فرصتی است که خود را از دیگران متمایز کنید. حتی کسانی که کاور لتر نوشته اند می دانند که خوب نوشتن آن کار آسانی نیست. این مطلب به شما توضیح می دهد که مدیران جذب و استخدام از شما چه چیزی را می خواهند.

 

۳۸- نکات کلیدی تقاضای خود را برجسته سازید

بسیاری از شرکت ها امروزه از پلتفرم های آنلاین برای جذب استفاده می کنند که امکان کاور لتر را به آنها نمی دهد. شما ممکن است بدانید که چطور می توانید در مدارک خود که شامل رزومه هم می شود، آن را بگنجانید، اما تضمینی برای آن نیست. به ویژه این که برخی سیستم ها صرفا داده های خاصی را برای جدول های در نظر گرفته شده قبول می کنند. در این موارد می توانید با استفاده از فرمتی که به شما داده شده است،  توانایی خود و انگیزه تان را برای نقش مورد نظر نشان دهید. در صورت امکان، می توانید فردی را بیابید که با ارسال ایمیل کوتاهی نکات کلیدی تقاضای خود را برای وی برجسته سازید.

 

۳۹- رزومه خود را طوری تدوین كنید تا اثربخش باشد

یكی از مهمترین نكات نوشتن رزومه بخصوص بخش تجربیات حرفه‌ای این است كه مطالب را با ذكر مثال‌ها و نمونه‌ها بصورت مشخص با اعداد و ارقام قابل بررسی بنویسیم. در واقع به تجربیات خود کمیت بدهید؛ مثلاٌ چنانچه شما مدیر یك پروژه بزرگ بودید و توانسته‌اید این پروژه را با سرعت و كیفیت بالا با حداقل هزینه انجام دهید، در بخش تجارب حرفه‌ای ننویسید مدیریت پروژه … كه یكی از بزرگترین پروژه‌های … است و انجام آن با حداقل هزینه و حداكثر كیفیت و سرعت. در عوض با آوردن اطلاعات دقیق درك درستی از كاری كه كرده اید به خواننده رزومه بدهید. مثلاٌ مدیریت پروژه …. برای انجام این پروژه x ریال هزینه و y روز زمان برآورد شده بود كه توانستم پروژه را با ۵% هزینه كمتر و z روز زودتر از موعد، بدون اشكال و با كیفیت مورد نظر تحول دهم.

 

۴۰- پوستر و کارت ویزیت خود را ضمیمه کنید

اگر تازه كار هستید یا سوابق شغلی قابل توجه ندارید، باز هم می‌وانید رزومه داشته باشید. كمی فكر كنید. حتمأ مهارت‌ها یا تجاربی دارید كه با اینكه شغل شما نبوده‌اند اما می‌توانند قابلیت‌های شما را نشان دهند. به عنوان مثال بعهده داشتن سرپرستی یك گروه در حین انجام خدمت نظام وظیفه یا در دوران تحصیل می‌تواند نشاندهنده توانایی مدیریت شما باشد یا مثلاٌ اگر گرافیست هستید می‌توانید چند نمونه پوستر و آگهی و كارت ویزیت طراحی كنید و آنها را روی CD كپی كرده یا پرینت رنگی با كیفیت خوب بگیرید و بعنوان نمونه كار ضمیمه رزومه كنید.
پیش از نگارش رزومه، خوب در مورد سوابق تحصیلی و شغلی خود فكر كنید تا چیزی را از قلم نیاندازید. سعی كنید تا حد امكان ، مداركی دال بر سوابقتان آماده و ترجمه كنید تا ضمیمه رزومه نمایید.
حتماً چند نسخه اضافه از رزومه برای خودتان نگه دارید تا در صورت لزوم از آن ها استفاده كنید.

اشتباهات عمده در نگارش رزومه :

 

۱. نادیده گرفتن ویژگی های ارزیاب رزومه: 

نادیده گرفتن ویژگی های فردی که احتمالا رزومه ما را مورد ارزیابی قرار می دهد، اولین خطای بزرگ رزومه نویسی است. شما باید انتظارات کسی که می خواهد رزومه شما را بخواند، در نظر بگیرید. برای این کار خود را از نگاه فرد ارزیاب در نظر گرفته و تصور کنید اگر به جای او بودید، چه انتظاراتی از رزومه داشتید.

 

۲. اشتباهات ساختاری و نگارشی: 

در حقیقت یکی از اشتباهات مهلک، اشتباهات ساختاری، نامرتب بودن کلمات، فونت و علائم نگارشی است. رزومه شما نباید جملات اشتباه و نگارش نادرستی داشته باشد. ممکن است حتی افراد حرفه ای نیز در رزومه خود محتویات اشتباه داشته باشند. این امر به خصوص در رزومه های انگلیسی بیشتر دیده می شود. سعی کنید برای جلوگیری از این اتفاق، رزومه های قوی افراد دیگر را به عنوان معیار و نمونه استفاده نموده و از آنها ایده بگیرید. به عنوان مثال در صورتی که دانشجو هستید و می خواهید رزومه فارسی خود را به انگلیسی بنویسید، ابتدا سعی کنید نمونه ای مشابه را با جست و جو در اینترنت یافته و از آن الگو برداری کنید.

 

۳. عدم بسط و توضیح تجربیات و مهارت ها: 

یکی دیگر از نقطه ضعف ها این است که شما صرفاً اشاره به تجربیات و تحصیلات و یا مهارت ها می کنید و توضیح بیشتری درباره آن نمی دهید. به عنوان مثال، کسی که رزومه شما را می خواند، نمی‌داند در یک سالی که جایی مشغول بوده‌اید، چه فعالیت‌هایی را انجام داده‌ و یا چه سمت‌هایی داشته‌اید. نباید فقط تجربیات خود را لیست کنید، بسط و توضیح  فعالیت ها و مهارت های مهمی که در گذشته انجام داده اید، فرصت شما برای استخدام شدن را بالا خواهد برد.

نکته: بیاد داشته باشید که در این زمینه نباید بیش از حد به جزئیات پرداخت، بلکه بر روی توضیح مهارت ها و تجارب مهم تمرکز کنید.

 

۴. فرمت های اشتباه: 

فرمت های اشتباه رزومه یکی دیگر از خطاهای بزرگی است که شما را از رقابت با دیگران در همین مراحل اولیه کنار می گذارد. با این که شاید از پیش پا افتاده ترین مراحل رزومه نویسی، به نظر برسد، اما ممکن است بسیاری از افراد فرمت های مناسبی برای رزومه خود نداشته باشند. شما بایستی فرمت گرافیکی و منظمی برای رزومه خود داشته باشید و سعی کنید از ایده های خلاق به جای فرمت های تکراری استفاده کنید.

 

۵. نوشتن یکنواخت همه بخش های رزومه: 

از دیگر نکات منفی رزومه ها، نوشتن یکنواخت و بدون برجسته کردن کلمات کلیدی است. شما باید قادر باشید که نکات مهم را شناسایی کرده و آنها را در رزومه خود برجسته کنید. با این کار می توانید توجه فردی که رزومه شما را می خواند، بیشتر جلب کنید.

برخی اوقات افراد از نکات اصلی رزومه غافل می شوند. در ایجاد یک رزومه، نباید صرفا چند پاراگراف از خودتان بنویسید یا اینکه از عناوینی استفاده کنید که فرد ارزیاب رزومه شما را به کل کنار بگذارد.

قبل از این که رزومه خود را برای فرصت شغلی یا حتی تحصیلی ارسال کنید، بایستی استراتژی مناسبی داشته باشید. اشتباه است اگر بخواهید برای هر شغل یا حتی هر سازمانی از استراتژی مشابه استفاده کنید.

 

۶- تمرکز بیش از حد روی وظایف شغلی: 

یکی از ایرادات عمده رزومه تبدیل آن به لیست خسته کننده ای از وظایف و مسئولیت های شغل های قبلی است. به جای این که شرح طویلی از مجموعه وظایف خود ارایه کنید، بهتر است نشان دهید که در هر مورد چه تأثیری از خود باقی گذاشته اید. می توانید با مثال دقیقاً توضیح دهید که عملکرد شما به چه نحوی به شرکت سود رسانده است. برای این کار می توانید سؤالهای زیر را از خود بپرسید:

چگونه کار را بهتر از آنچه دیگران ممکن بود انجام دهند، انجام دادید؟
چه مشکلاتی بر سر راه شما و شرکت قرار داشت؟
برای غلبه بر این مشکلات چه اقداماتی انجام دادید؟
نتایج تلاشهای شما چه بود و شرکت چگونه از عملکرد شما بهره مند شد؟
آیا در نتیجه این اقدامات جایزه، تشویق و یا ارتقاء موقعیتی پیدا کرده اید؟
۷- هدف شغلی ای که بیش از حد بلندپروازانه و یا کلی است: 

بسیاری از داوطلبین شغل، شانس خود را در همان ابتدای رزومه از دست می دهند، عبارت مربوط به هدف شغلی. بدترین آنها با عبارتی مانند این شروع می شوند، موقعیت شغلی مناسبی که در آن حین کمک به اهداف سازمان جای کافی برای رشد و ترقی موجود باشد. چنین عباراتی بیش از حد کلی اند و فراوان استفاده شده اند. به جای چنین عباراتی می توانید محدوده تخصص و یا سمت مورد نظر خود را ذکر کنید.

رزومه طولانی و رزومه کوتاه: بسیاری تلاش می کنند تا رزومه خود را حتماً در یک صفحه جا بدهند. زیرا شنیده اند که رزومه نباید بیش از یک صفحه باشد و در نتیجه بسیاری از خصوصیات مهم خود را از رزومه حذف می کنند. برعکس آن نیز صادق است. کسانی هستند که چندین صفحه در مورد جزئی ترین تجربه های بی اهمیت یا کم اهمیت خود قلمفرسایی می کنند. چنین رزومه ای به سادگی خواننده را بی حوصله می کند. هنگامی که رزومه خود را می نویسید، سر هر جمله از خود بپرسید که آیا این جمله در جلب نظر کارفرما و نزدیک کردن من به مصاحبه مؤثر است؟ تنها اطلاعاتی را اضافه کنید که از این سؤال پاسخ مثبت دریافت کنند. هیچ قانون صریحی در مورد طول مناسب رزومه وجود ندارد. تنها نکته مهم این است که هر کلمه رزومه باید حساب شده و در جهت اقناع کارفرما باشد.

 

۸- آوردن اطلاعات شخصی یا بی فایده: 

اضافه کردن اطلاعات شخصی مثل تاریخ تولد، وضعیت تأهل، قد و وزن و یا اطلاعاتی مثل علایق و سرگرمی ها معمول نیست و توصیه نمی شود. البته موارد استثنایی هم وجود دارد که چنین اطلاعاتی مورد نیاز کارفرماست و در انتخاب او می تواند مؤثر باشد.

 

۹- رزومه بدون کلمات کلیدی:

اگر رزومه خود را برای استفاده الکترونیکی (در شبکه های کاریابی) می نویسید، باید حتماً در متن رزومه از کلمات کلیدی و متداول تخصص خود استفاده کنید. زیرا کارفرمایان معمولاً با کمک این کلمات کلیدی رزومه های مطلوب خود را جستجو می کنند. هر چه کلمات کلیدی موجود در رزومه شما مناسب تر و جامع تر باشد، احتمال دیده شدن آن توسط کارفرمایان نیز بیشتر خواهد بود. البته احتیاجی نیست که بخش جداگانه ای برای این کار کنار بگذارید، بلکه بهتر است این کلمات را در طول رزومه و در بخشهای مختلف آن پراکنده کنید.

 

۱۰- غلط های املایی:

وجود حتی یک غلط املایی در رزومه می تواند آنرا به سطل آشغال بفرستد! رزومه خود را بارها و بارها مرور کنید و حتی آنرا به چند نفر دیگر بدهید تا بررسی کنند. رزومه شما منعکس کننده شخصیت شماست. بی نظمی و بی دقتی در آن به هیچ وجه جایز نیست. (توضیح کارشناس اشتغال سایت : مسلم است وجود رزومه بدون غلط املایی و دستوری مطلوب تر است، اما اگر سهوا یک یا دو غلط در رزومه باشد، در کنار اینکه می تواند تاثیر منفی روی استخدام کننده بگذارد ولی یک عامل حیاتی و مهم به حساب نمی آید. به صورتی که در واقعیت اینگونه نیست که اگر شما تمام نکات را در رزومه خود رعایت کردید و تنها یک غلط املایی داشتید، کل رزومه شما از دید کارفرما نادیده گرفته شود. ولی در کل بهتر است در پایان نوشتن رزومه بار دیگر خودتان یا یک فرد مطمئن آن را خوانده و ویرایش کند.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

12 − یک =

keyboard_arrow_up